Weboldalak II rész. Olcsó statikus weboldal készítés

 

Weboldalak, avagy tényleg ilyen drága kell nekem? Ez a cikksorozat azt mutatja be, hogy különböző igényekhez különböző oldalak társíthatóak. Nem kell minden esetben százezreket elkölteni egy jó oldalra, ami kell nekünk... de sajnos néha még az is kevés.

 

Az első részben az ingyenes weboldal készítésre mutattunk példát.

 

Most pedig a legelterjedtebb weboldal készítést mutatjuk be, a statikusat.

 

HTML5 ingyenes templateMiért statikus? Kérdezi a legtöbb ember azonnal. Kb. Olyan mint egy papír, vagy egy kinyomtatott szöveg. Azaz nehéz benne javítani. Persze ha valakinek megvan az eredeti példány amiből készült, akkor az könnyen megteheti. Illetve ha valakinek nagy a szakismerete. De ha például pár hónappal később programozót váltanánk, hát sok esetben olcsóbb egy új oldal fejlesztése, mint a régit kiegészíteni egy új funkcióval.

 

Tehát mielőtt megbízunk egy céget, vagy programozót győződjünk meg róla, hogy van tapasztalata. Kérjünk referenciákat. Próbáljuk meg felvenni a megrendelőkkel a kapcsolatot. Persze mindenki elfoglalt, de annyit meg lehet kérdezni, hogy meg van-e elégedve a weboldalával és merné-e ajánlani a programozót vagy a céget. Persze néha a megrendelő a nehéz eset, szóval egy negatív értékelésből még ne vonjunk le tanulságokat. Ha a cég megtalálható a google places oldalon, akkor találhatunk róla ott is review-t azaz ugyanezen információkat. Itt is igaz, hogy az elégedetlen ügyfél gyorsabban hagy értékelést mint az elégedett, illetve lehetnek fizetett, hamis értékelések. Tehát legyünk körültekintőek.

 

A referenciák alapján már láthatjuk, a cég „kompatibilis”-e az elképzeléseinkkel. Azaz sokféle design, munka jellemzi-e vagy egysíkú. Ha az utóbbi, akkor a munkái tetszenek-e nekünk. Marketingből azt tanítják, hogy nem az a lényeg, hogy nekünk tetszik-e egy reklám, vagy ebben az esetben weboldal, hanem az ügyfélnek tetszik-e. Ezt kiegészíteném azzal, hogy amennyiben olyan oldalt szeretnénk amelyik marketing szempontból célcsoportot fed le már kialakításában is, az az esetek többségében nem olcsó. Sőt, kifejezetten drága. Szóval kis költségvetés, törekedjünk arra, hogy az oldal nekünk is tetsszen és másoknak is. Nagyon nem nyúlhatunk mellé, hacsak nincsen ízlésficamunk. Ez esetben ne sajnáljuk a pénzt és bízzunk meg az ügynökségben, cégben.

 

Rendben nézzük tehát miért jó egy statikus oldal:

 

  • Gyors (nem kicsit) mivel célirányos fejlesztés eredménye. Kb. olyan mint egy autóváz egy rakétahajtóművel. Lehet, hogy nem kormányozható, de megy mint ****.

Gyors oldal betöltés

  • Olcsó elkészíteni. Lehet ez szépen is kifejezni, mint költséghatékony, de ugye lapunk mottója, hogy embereknek szól, nem hatékonysági szakértőknek. A statikus oldal egyszerű mint egy fakeret. Rengeteg program segít abban, hogy a design-t személyre szabhassuk, könnyű elkészíteni.

  • Stílus. Ez függ a megrendelőtől és a készítőtől, ezt már taglaltuk. Ha adott egy arculati terv, akkor már nem lehet nagyon mellé nyúlni.

  • SEO. Hát ez már a készítőtől és a tartalomtól is függ. A készítő használ egy motort és remélhetőleg tisztában van a SEO alapkövetelményeivel. Ez a 30%-a a dolgoknak. Másik 50% pedig a tartalom. Itt megint csak meg kell fizetni valakit aki megírja a jó tartalmat, vagy nekünk kell valami fantasztikusat alkotni.

 

Ennyi jó dolog után pedig mi az árnyoldala?

 

  • Pont az, hogy statikus. Ha egy oldal nem fejlődik, változik, akkor sajnos a keresési találatokban is lemarad egyre jobban.

  • Minden változás pénzbe kerül. Szeretnénk megváltoztatni a nyitva tartást? 5 ezer Ft. Szeretnénk a telefonszámot és a kapcsolattartó nevét megváltoztatni? 5 ezer Ft. Szeretnénk egy új akciót, ami villog a főoldalon? 10 ezer Ft. Szeretnénk ha a felhasználók regisztrálhatnának egy hírlevélre? 30 ezer Ft.

 

Összefoglalva. Ideális kezdés vállalkozóknak, kis vállalkozásoknak, ha kell egy online jelenlét, de nem tartozik az üzleti célok közé az online terjeszkedés.

 

Későbbiekben könnyen át lehet állni CMS vagy más dinamikus oldalra, ha a cég nő, vagy a célok változnak.

 

Költség: 30 ezer – 100 ezer Ft induláshoz és 0-100.000 Ft évente a fenntartáshoz.

 

Elkészítési idő: 1 hét-3 hét

 

Következő cikkünkben az egyszerűbb dinamikus, vagy egyéni PHP oldalakat mutatjuk be.