Weboldalak I rész. Ingyenes weboldal készítés

 

Weboldalak I rész, avagy tényleg ilyen drága kell nekem?

 

Ez a cikksorozat azt mutatja be, hogy különböző igényekhez különböző oldalak társíthatóak. Nem kell minden esetben százezreket elkölteni egy jó oldalra, ami kell nekünk... de sajnos néha még az is kevés.

 

Ha valamit ingyen adnak, ott te magad vagy az árucikk. Lássuk például a http://sites.google.com címet.

 

Google sites ismertető

 

Egy átlag felhasználó, minimális nyelvtudással percek alatt összedobbhat egy egyszerű oldalt. Sajnos, hogy ne úgy jelenjünk meg mint

hanem könnyebb nevünk legyen mint pl. csontkovacslondonban.com ez már fizetős. De cserébe ha jól állítottuk össze a szöveget az oldalon, vagyis a tartalamat, akkor nagyon jó helyezést el lehet érni a google találatai között. Megjegyzem ugyanazt, mint ha a YellowPages-nek fizetsz 100 angol fontot, azaz 35000 Ft-ot havonta, de erről majd késöbb.

 

Grafika: Mint a játékokban és a filmekben a grafika is fontos szempont lett a a weboldal szerkesztésben a 2010-es évektől. Amíg 1996-ban egy animált gif már feldobott egy oldalt, azóta már az elvárások kicsit magasabbak. Lássuk mit ad a Google: Választható témák, (majdnem) minden módosítható. 80%-ban ehhez elég kattintani és cserélni valamit. 20%-ban, vagy magasabb elvárás esetén sajnos programozói tudás szükséges, de VAN lehetőség például CSS átírására. A CSS segítségével a kinézet szinte teljesen megváltozhatató, nagyon sok szabály megkerülhető. Sajnos a CSS programozást oktatják, helyes használatához sok gyakorlás kell, nem az a hétvégén leülök és rájövök dolog... vagy legalábbis nem egy hétvége alatt.

 

Szolgáltatások: Megint csak, amíg a 90-es években felment az ember egy BBS-re (olyan mint az internet, már ha összehasonlítunk egy sárkányrepülőt meg egy 787-es Dreamlinert) és elég volt, hogy elérjünk, illetve megjelenítsünk fájlokat , de manapság már picit nagyobbak az elvárásaink. Pl. fel akarjuk dobbni előbbi masszázs oldalunkat pár képpel. Nézzük, beszúrás -> album -> picassa, vagy G+ vagy még másik hat féle -> album kiválasztása -> méret és effektek beállítása.  

Na, kérem, így kell ennek kinézni a 21. században.

 

Lássunk egy másik példát. Csontovácsunk elfoglalt ember, ezért is használja a Google naptárat, így látja, hogy mikor ér rá. Logikus lépés lenne, megjeníteni ezt a vendégeknek is, így már ők is látják, mikorra tudnak időpontot kérni.

 

 

Tartalom: Egy weboldal tartalma alapvetően a szöveges rész kiegészítve grafikai elemekkel. Ezeket látja az egyszeri felhasználó aki feltéved az oldalra. Ha megfogja , akkor marad és körbe nézz. Ha nem, nos nem látjuk többet. Másrészről egy jó cikk szövege tele van kulcsszóval, ami a keresőknek szól. Nagyjából 60-100 szabályt kell figyelembe venni ha olyan szöveget szeretnénk írni, amely egy bizonyos célkategóriának bizonyos kulcsszavakra való keresés esetén a keresőben jó találati eredményt ad(hat). Hát ez az amit meg kell fizettni és úgy hívják angol nyelvterületen, hogy SEO copywriter. Azaz te elmondod, hogy mit szeretnél megosztani, mik az információk, ki a célcsoport, mik a keresési kulcsszavak amikkel szeretnéd magad viszontlátni és ő megírja helyetted. Persze írhatod magadtól is, de érdemes elötte utánaolvasni. Nagyon fontos, hogy a friss tartalom, vagyis hogy új releváns egyedi tartalmat adunk az oldalhoz, az nagyon sokat lendít az keresési listára kerülésen. Azaz publikáljunk rendszeresen, mondjuk, hetente kétszer. Lehet ez blog, cikk vagy érdekesség, a lényeg, hogy eredeti legyen és kapcsolódjon a tevékenységünkhöz.

Előnyei

  • Ingyenes, vagy bizonyos extrákért mint pl. rendes domain név nagyon keveset kell fizettni. Éves szinten megoldható 7 ezer Ft-ból.
  • Nagyon sok extra használható, pl. dokumentumok, blogok, Google+, fényképalbumok, naptárak elérése, profi megjelenítése a Google szolgáltatásai segítségével, de lehet hozzá kapcsolni akár twittert és vagy 100 más szolgáltatást, amely nem a Google tulajdona.
  • Nagyrészt könnyen kezelhető, rengeteg segítség elérhető a neten minimális angol nyelvtudással
  • Nagyon jó google találati arány. A sites.google, ugye 10-es google rank-al jelenik meg. Az ide feltett jó kulcsszavakat tartalmazó oldal simán megelőzhet egy index.hu-s cikket. Amennyiben a tartalom relevánsabb a keresési kulcsszavak szempontjából, az oldalt gyakran frissítik... stb. Ne menjünk ebbe most bele, de a lényeg, hogy tényleg jó. Persze amint saját domain nevet regisztrálunk, ez az előny elveszik. De tapasztalataim szerint még ekkor is jobb helyezést ér el, mint ami indokolt lenne.
  • A tartalom könnyen módosítható. Például emelünk árakat, címet változtatunk, vagy csak új akciót vezetünk be, a módosítás csak pár perc. Így fentartási költsége nagyon alacsony.
  • Többen dolgozhatnak az oldalon, sajnos a jogosultság kezelés egyszerű.

Hátrányai:

  • Angol tudás azért nem árt hozzá. Google translate segít persze, de ha annyira jó lenne, akkor a google sites is megjelenne alapból magyarul.
  • Ha valami nincs benne alapból kattintásra, akkor szakértő kell, az pedig pénzbe kerül. Vagy leadunk az igényeinkből.
  • A témái szó szerint sablonosak. Legalább 50 ezer másik oldal is úgy néz ki, még ha a legrondább témát válasszuk is, másnak ilyen úgysincs felkiáltással. Személreszabás megint csak pénz. Stílust ingyen itt sem kapunk. Arculat vagy szép design pénzbe kerül.
  • A tartalmat vagy mi megírjuk, vagy pedig más. Utóbbi ha hozzáértőre bízzuk, megint csak pénz, de cserébe több látogatót, potenciális vásárlót vonz.

Összefoglaló:

Ha magunk készítjük az oldalt, megúszhatjuk ingyen vagy éves szinten 10 ezer Ft alatt. Ha igénybe veszünk profi szolgáltatásokat még mindig meglehetünk éves 100 ezer Ft-ból és az oldalunk jól néz ki. Sajnos nekünk is kell vele dolgozni, de heti 3-4 órában igazán jó oldalt üzemelthetünk. Vállalkozóknak és mini vállalkozásoknak ideális. Tényleg képes látogatókat, vevőket szerezni. Bármilyen nem túl komoly weboldal megoldható vele, később a weboldal tartalma könnyen integrálható egy CMS rendszerbe.

 

Költség: 0 - 10.000 Ft induláshoz és 0-100.000 Ft évente a fenntartáshoz.

 

Elkészítési idő: 1 hét-3 hét

 

És hogy mi a CMS vagy a statikus weboldal? Ezzel cikksorozatunk következő részeiben foglalkozunk.