Panda Security 2013 teszt és ismertető

Mostani cikkünk a Panda Security 2013-as termékcsaládot mutatja be. Ez a cikk az otthoni felhasználóknak szól, az üzleti megoldásokra most még nem térünk ki.

 

A 2013-as termékcsaládot a felhasználók visszajelzései alapján tették könnyebben kezelhetővé barátságosabbá. Ezt tükrözi az új jelmondat is:

"Az online világod te vagy. Ezért ez a vírusirtó nem a számítógépedért, hanem érted van."

Persze mondani sok mindent lehet, de nézzük át, mi változott az új verziókban.

 

Elsőként tekintsük át, mi a felhőalapú „Kollektív Intelligencia” technológia, amely a vállalat összes termékében megtalálható. A felhőalapú víruskereső a számítási felhő előnyeit használva működik, azaz, hogy a vírusirtó a hardverigényes keresést, figyelést, valamint frissítést nem teljesen a felhasználó számítógépen, hanem az interneten keresztül a PandaLabs szerverén végzi el. A még nem regisztrált, de gyanús fájlokat a központi szerverre kerülnek. Amennyiben egyre több helyről érkezik jelentés, az arra utal, hogy egy fertőzés elkezd terjedni. A rendszer természetesen felismeri a programfrissítéseket, nem úgy mint néhány konkurens korai próbálkozásai. Ezt a technológiát a PandaLabs fejlesztette ki elsőként, versenytársai 1-2 évvel később kezdték el csak a felzárkózást.

Főbb pontjai:

Adatgyűjtés a közösségtől

A rendszer központilag tárolja és gyűjti a programok viselkedési mintáit, a fájl lenyomatokat, új malware(internetes fenyegetések összessége) mintákat, stb. Ezeket az adatokat a Panda felhasználók és egyéb szervezetek szolgáltatják (pl. ingyenes on-line víruskeresők). Az adatgyűjtésnek ez a kiterjedt formája gyors észlelést és teljesebb nyomon követhetőséget biztosít az új malware technikákkal és terjesztési pontokkal kapcsolatban.

Automatikus kategorizálás

A rendszer automatikusan analizálja és osztályozza a nap mint nap beérkező több ezer új mintát. A rendszer összehasonlítja a felhasználói közösségből beérkező adatokat a PandaLabor kiterjedt malware adatbázisával. A rendszer automatikusan döntést hoz (malware vagy goodware) ha új fájl érkezik, ezáltal a felhasználók védelme gyorsabb és jobb lesz. Ezen felül a folyamatosan frissülő white list több mint 10 millió fájlt tart nyilván, amely „good” (nem fertőző) besorolást kapott, így ha elindítjuk az ellenőrzést az tapasztalhatjuk, hogy a keresés sebessége nőtt, és minimálisra csökken az erőforrások felhasználása a védett gépeken.

A védelem elkészítése és a megoldás

Ez védelmi rendszer a felhasználók rendelkezésére áll a web szolgáltatáson keresztül vagy a vírusadatbázis fájlok frissítésekor, illetve valós idejű lekérdezés formájában a szerverfarm irányában.

A Kollektív Intelligencia megoldás lehetővé teszi, mint sokkal több malware-t észleljenek annál a kézi észlelési rendszernél, amit néhány laboratórium használ és képes az eddig még nem azonosított fenyegetések észlelésére is. A Kollektív Intelligencia és a TruPrevent technológia kombinálható, a Panda ezáltal a legtöbb kifinomult fenyegetést képes észlelni.

 

Panda install A felhasználófelület sokkal barátságosabb és könnyebben kezelhető. Az újratervezésnél bevonták a felhasználókat is, akik egy webes kérdőívet kitöltve szavazhattak a nekik legjobban tetsző új témára. Ennek megfelelően most már az átlag felhasználó számára is egyszerűen jó rápillantani.

 

A család legegyszerűbb tagja a Panda Cloud (nem mellesleg ingyenes) verziója, mely már védi a számítógéped és beépített modul gondoskodik az USB portok védelméről. A hírhedt Stuxnet vírus is az USB-s adathordozókon keresztül fertőzte meg a gépeket.

 

Az Antivírus Pro már tűzfalat is tartalmaz, mely segít megállítani a hálózati forgalmon keresztül érkező támadásokat. Sajnos ez már nem ingyenes, de hát ilyen világban élünk.

 

A legnépszerűbb a Panda Internet Security, röviden IS. A fent említett funkciókon felül levélszemét szűrő, szülői felügyelet, identitás védelem, biztonsági mentés és helyreállítási funkció, online biztonsági mentés és távoli számítógép elérés található benne.

A szülői felügyeletet és az identitás védelmet emelném ki, melyeknek már én is hasznát láttam.

Előbbi jelszóval védi meg a kiskorúakat a nem nekik szánt tartalmaktól, ide értve nem csak az úgymond felnőtteknek szánt képek és videók tárhelyeitől, hanem a szerencsejátékoktól is. Természetesen a védelem személyre és korra szabható. Bekapcsolása után a program csak a szülői jelszóval távolítható el, tehát a kijátszása sem egyszerű.

Az identitás védelembe pedig olyan adatokat írhatunk, amelyeket nem szeretnénk, ha elhagynák a gépet. Ezeket az adatokat utána kiszűri a védelem, így akadályozva meg pl. bankkártya adatok ellopását új fajta (azaz a vírusirtók által nem ismert) billentyűzet leütő szoftver segítségével.

 

Panda Global SecurityA minden extrával megtömött Panda Global Security nyújtja a legtöbb szolgáltatást.

A fentebb említetteken kívül rendszer optimalizációt, fájltitkosítás és -megsemmisítő modult illetve biztonságos jelszókezelőt.

Ez utóbbiba nyugodtan tárolhatjuk el ritkán használt jelszavainkat, tudva, hogy jelenleg semmilyen ismert vírus nem képes feltörni. (ellenben az Explorer vagy más böngészők alapértelmezett jelszó emlékeztetőjével.)

A részletes összehasonlító táblázat itt található.

A Panda Cloud kivételével az összes verzióval lehet készíteni egy speciális rendszermentő CD-t, amely a Windows sikertelen indítása esetén valamennyi károkozót eltávolítja a számítógépről. Az internetes kapcsolatnak köszönhetően mindig a legfrissebb vírusvédelmi technológiát használja.

 

Újdonság a Panda Antivirus for Mac mely teljes körű védelmet nyújt Mac-felhasználók számára a vírusokkal és egyéb internetes veszélyforrásokkal szemben.

A Mac-felhasználók közül sokan élnek abban a hitben, hogy nekik nem kell rosszindulatú programoktól tartaniuk. Ez azonban nem igaz. Tény viszont, hogy a Mac számítógépeket más típusú kártevők támadják meg, mint a PC-ket, ráadásul folyamatosan növekszik a Mac-környezetek ellen irányuló támadások száma. A helyzetet még veszélyesebbé teszi, hogy úgynevezett „csendes kártevőkről” van szó, amelyek a felhasználó tudta nélkül fejtik ki hatásukat.

A Mac-felhasználók tehát újabban éppúgy veszélynek vannak kitéve, mint a Windows-t használók. Az internet nemzetközi elterjedése következtében pedig senki sem érezheti magát biztonságban.

A Mac OS X operációs rendszer ellen irányuló és windowsos károkozókat egyaránt blokkolja (ez utóbbi lehetőség a PC-felhasználókkal fájlokat megosztó felhasználók számára hasznos).

  • Átvizsgálja az adatbázisokat és e-mail üzeneteket.
  • A fertőzött fájlokat karanténba zárja.
  • Kétféle vizsgálat végezhető vele: az egyik a Mac-fájlok folyamatos ellenőrzésére szolgáló, valós idejű vizsgálat, a másik pedig manuális, igény szerinti ellenőrzések végrehajtását teszi lehetővé.
  • A vizsgálat iPhone-on, iPaden és iPod touchon is elvégezhető.
Víruskeresés Panda Statisztika

 

Tesztelés és használat

A 2013-as családból Panda Internet Security-t és az ingyenes Panda Cloud terméket teszteltük az elmúlt hónapokban.

 

Tesztalanyok és tapasztalatok:

 

Notebook Toshiba Satellite Pro L100 (öreg veterán),

Intel Centrino, 1GB Ram, 5400rpm HDD, Windows XP SP3 rendszer.

Panda Cloud ingyenes antivírus / Windows tűzfal / A hálózatot router védte

A vírusirtó friss Windows-ra lett telepítve, a memória foglalás kb. 20MB. Erős lassulás csak a telepítés utáni egy percben volt tapasztalható. A telepítéshez nincs szükség ingyenes regisztrációra, email címet sem kötelező megadni. A rendszer a telepítést követően nem lassult észrevehetően. Betöltési idő kb. 45 mp hideg indítás esetén. Normál használat (internet böngészés, torrent, levelezés, filmnézés) közben a vírusirtó nem dobott fel idegesítő reklámokat amik a megvásárlására ösztönöztek volna. Fertőzött keygen indítása esetén kedvesen figyelmeztet és a file eltávolításra került.

 

Notebook  Toshiba Satellite L505

Intel i3, 4GB, 7200rpm HDD, Windows 7 SP1

Panda IS 2013 / A hálózatot router védte

A vírusirtó egy NOD32 után lett feltelepítve, mivel jelentősen belassult a gép, a memória foglalás kb. 2MB. Az első keresés 3 trójait, illetve mailware-t talált, ezenkívül spyware-nek nevezett követő sütiket. Utóbbi kicsit erős megfogalmazás, de sajnos az előbbi elég kínos, tekintve, hogy a NOD32 a rendszert tisztának ismerte fel. Panda használata mellett a gép észrevehetően gyorsult. Sajnos a Windows néha instabil volt ezért két héttel később újratelepítésre került. Utána a rendszer tiszta maradt és gyorsan reagált. A felhasználó online nézett filmeket mindenféle oldalon, valószínűleg itt szedte össze a fertőzést első alkalommal.

 

Egyedileg épített asztali gép

AMD Phenom X4, 4GB DDR3, 120GB SSD, Windows 7 SP1

Panda IS 2013 / A hálózatot router védte

A 2013-as termék egy 2012-es Pandát cserélt le, memória foglalás kb. 2MB. Új vírust nem talált, a rendszer megbízhatóan működött, csakúgy mint az elmúlt egy évben. A számítógép alapvetően design munkákra van használva, napi böngészés megbízható oldalakon, illetve levelezés Outlook használatával. Lassulás csak a Panda frissítések letöltése / telepítése során tapasztalható, ez kb. 30-40 mp-et vesz igénybe. Ilyenkor azonban a Photoshop

 

Összegzés:

A kinézet változása nem reprezentatív felmérésünk szerint pozitív irányba fejlődött. A felhasználók szerint az új felület egyszerű, barátságos és minden könnyen megtalálható rajta. Lassulást nem tapasztaltunk az előző verzióhoz képest ami nem kis kihívás, tekintve, hogy napi szinten több ezer variáns bukkan fel, amik percekkel később már fertőzik a védtelen számítógépek ezreit.

Hozzátenném még, hogy a cikk elkészítéséhez az ingyenesen kipróbálható verziókat illetve az egyedi építésű gép esetén élő előfizetést használtunk, a Pandától a cikk elkészítéséhez anyagi támogatást nem kaptunk.

Bármelyik fentebb részletezett verzió elérhető 30 napos kipróbálható, teljes mértékben működő programként. Amennyiben valaki vásárlás mellett dönt, ajánlom a következő lehetőségeket, amelyekkel akciós áron lehet hozzájuttni a termékekhez.

Az aktuális akciók itt tekinthetőek meg: Aktuális akciók.   Ezek az adatok 2012 október 25-én kerültek kimásolásra.