Gép konfiguráció csere

Első örömöm, hogy megírtam a cikket a Radeonokról, hozta a következő telefont a legjobb barátnőmtől, miszerint, ha már úgy is kezdek belejönni a számítógépes témába, segítsek neki összetákolni valami jobb gépet, ami gyorsabb, mint a mostani. Gondoltam, az nem lesz nehéz, mert annál a gépnél, bármi gyorsabb. Értem ez alatt, hogy bármi… Tudom, hiszen én adtam neki, de akkor még egész jó volt.

Mindenesetre, igent mondtam. Lehet, hogy nem kellett volna? Napok óta böngészem a hardverpiac.hu-t. Lassan készül a lista is és még mindig szótárral és egy rakat leírással az asztalomon, a kezemben – ami mellesleg nehézzé teszi a gépelést – próbálom túltenni magam azon, hogy semmi közelebbire nem emlékszem a géppel kapcsolatban. Csak annyit tudok, a ház maradhat, a többi nem, ugyanis egy 10 éves gépről beszélünk, 20 gigás vinyóval és 512-es RAM-mal. 

gép hardver csereSzóval, ha jól gondolom, kell bele RAM,…remélem, 2 giga elég lesz.  Tudom, hogy ma már a 4 is ciki, de őszintén, 1. kis pénzből szeretné felújítani, 2. sem játékra nem kell, sem hasonlókra, egyszerűen, emilek, facebook és skype.  Nem nagyon látom értelmét, hogy ennél nagyobb memóriával rendelkezzen.  Gondolom, ebből még lesz vita, de sebaj. Szóval kellene vinyó is. Gondolom, a 20 gigás, nem csak tárolásra nem elég, de lassú is, vagy mi. Ezért tehetnénk bele 160 gigát, vagy többet, de első körben ez is elég lenne. Vagy … Érdemes elgondolkodni az SSD kártyán is, főleg, ha nem kell 250-es belőle, ezzel még gyorsabb lenne a gép és élettartamát tekintve sem annyira végleges, mint a winchester. De ezt még majd meglátom, hiszen sok minden függ az ártól, bár gyanítom, hogy amint bedobom a processzort és a tápegységet, nagyjából egy használt, de jó állapotban lévő gép árát fogom elérni. Mindegy, a következő a processzor. Érzem, hogy ez az a pont, ahol a megértéssel nehezen fogok megbirkózni. Mégis, mitől jó egy processzor? … És most hallom a csöndbe belesüvítő férfi/fiú nyerítéseket, mert nem szimplán nevetnek. Sajnálom, én nem érteni ezt a nyelvet.

Szóval, elő az értelmező kéziszótárt és néhány ebben jártas ismerős telefonszámát, hogy legalább egy halvány fogalmam legyen arról, mit érdemes venni. …  Eltelt némi idő, amit ti nem érzékeltek, de én közben kiokosodtam. Legalábbis, remélem. Tehát, a processzor számol, ez a dolog indítja el a programokat, tölti be az operációs rendszert, nálam és a barátnőmnél, ez a Windows.  Ugyanakkor, lehet integrált és anélküli, az előzőben már a videokártya is benne van. Van a jobb Intelcore vagy az AMD, de valószínűnek tartom, hogy jelen esetben, az AMD is megteszi, főleg, mert árkategóriája is megfelelőbb és a mindennapi használathoz, értem ez alatt, hogy nem számítógépes szakemberről vagy ilyen érdeklődésű egyénről van szó.  És az eredmény: integrált, AMD proci mellett döntöttem.  Azt nem tudom, van-e másmilyen is, de ez így mindenképp jó lesz, legalább videókártyáért nem kell rohangálni. … A kényelem  mindenek előtt.  Így mehetek tovább és azt mondhatom, maradt a tápegység. … Ezzel talán nem lesz gond. Végülis, hány fajta tápegység lehet?

Amivel azonban még nem számoltam, az az ár. Így összeállítottam egy listát, árakkal, a hardverpiac.hu oldal használatával, hogy lássam, az összeállítással nyer kedves barátnőm, vagy küldjem el gépet venni.

 

 

 

mit

mennyiért 1

mennyiért 2

RAM 2x1 Gbyte

1999 Ft-tól

1999 Ft-tól

2.5" 830 128GB desktop-kit (R/W: 520/320 MB/s)

vagy

160 Gb Seagate Barracuda 7200.7 Sata II

 

38900 Ft

 

 

 

 

 

 

4990 Ft

AMD processzor

15000 Ft-tól

15000 Ft-tól

 

Miközben a hozzávalókat keresgettem, vért izzadva, hogy kibogozzam, mégis mit, miért és hogyan – persze, hiba így is becsúszhatott -, találtam jó pár gépet hasonló kondíciókkal, 10 ezer forinttól (őszintén, jobbat is). A következő kérdésem, pedig így az lett, hogy minek próbálkozom összerakni egy gépet, mikor ennyiért akár vehet egy működő jobbat. Egy szóval, valahogy úgy tűnik a végső tanácsom a barátnőmnek a következő lesz: hajítsd ki a gépet, kapsz egy másikat. S mivel tudom, hogy olvassa az írásomat, ezt a telefonban már meg sem kell ismételnem.

Persze, aki össze tudja rakni olcsóbban és jobban, bátran jelentkezhet. Minden ötletre nyitott vagyok, csak ne kelljen szótárt használnom a beszélgetésünk alatt. :smile:

 

A cikket Réka küldte be, ezer köszönet neki.